Laji-info

Kaikille sopiva laji!

Amerikkalainen jalkapallo laji on erilainen ja useita rooleja mahdollistava urheilulaji. Siinä yhdistyvät monipuoliset taktiset kuviot ja fyysiset kontaktit. Yhtäältä se on todellista ruohokenttien shakkia, toisaalta taas vauhdikasta rymistelyä. Voidaan perustellusti sanoa, että jenkkifutis tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita. Jenkkifutis late entry ja sen voi aloittaa aivan hyvin esimerkiksi myöhäisessä iässä (yli 20v).

Amerikkalainen jalkapallo on myös mitä suurimmassa määrin joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Koska eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin kaverille.

Voit aloittaa milloin tahansa!

Lajin aloittamisajankohta ei ole riippuvainen iästä. Lasta voi rohkaista harrastamaan jenkkifutista, kun hänellä itsellään herää kiinnostus lajia kohtaan. Suomessa 9-vuoti­aat voivat aloittaa amerikkalaisen jalka­pallon pelaamisen sarjatasolla. Pelaajien ollessa taitotasoltaan, voimiltaan ja varta­lon kooltaan suhteellisen samanlaisia, voi kilpailla turvallisesti iästä riippumatta. Pori Bearsin nuorimmat junioriharrastajat ovat tällä hetkellä 10 -vuotiaita.

U17 pelataan samoilla säännöillä kuin aikuisissa. Harrastuksen voi aloittaa hyvinkin aikuisiällä, jolloin peliin pääsee mukaan sujuvasti varsinkin jos omaa urheilutaustaa. Muun muassa ammattilaiseksi Atlanta Falconsiin päätynyt valmentajamme Klaus Alinen aloitti lajin harrastamisen vasta 18-vuotiaana. Osa pelaajista tähtää yliopistouraan kuten UNLV Las Vegasin yliopistossa pelannut Max Ehlert teki.

Kustannukset ja varusteet

Amerikkalaisen jalkapallon harrastajan kustannukset muodostuvat, liiton pelaajalisenssistä, vakuutuksesta, varusteista, jäsenmaksusta sekä kausimaksusta. Pori Bearsin harrastajilla on mahdollisuus tutustua lajiin kuukauden ajan veloituksetta. Seuralla on käytössään myös omia varusteita, joilla harrastuksen voi aloittaa helposti ennen omien varusteiden hankintaa.

Pelaajat käyttävät suojavarustusta, joka koostuu kypärästä, hartiasuojasta, lonkka- reisi- ja polvisuojista sekä hammassuojasta. Harjoiteltaessa on käytössä on oma harjoituspeliasu jossa on lajiin soveltuvat housut ja paita. Edellämainitut suojat kuuluvat perusvarustepakettiin ja ne maksavat tasosta riippuen noin 200-400 euroa. Lisäksi voi ostaa esimerkiksi pelihanskat, kylkisuojat ja niskatuen tarpeen vaatiessa.

Vuonna 2020 Pori Bearsin vahvistettu kausi- ja jäsenmaksu on harrastajille 400€. Maksun voi suorittaa erissä.

Lähde www.sajl.fi