Bears kausiennakko

Bearsin kuulumiset kauden kynnyksellä

Pori Bearsin kausi 2019 käynnistyy Lohjalla

Suomalaisessa amerikkalaisessa jalkapallossa joukkueiden pelikaudet käynnistyvät vähitellen ja on aika mitata iskukykyä sarjoissa ympäri maata. Pori Bearsin edustusjoukkue on valmistautunut pitkän harjoituskauden korkeamman sarjatason vaatimuksiin, kun sen 2018 kauden päätteeksi nousi 1.divisioonaan. Talvikauden leirityyppinen valmistautuminen on tiivistynyt viimeisten viikkojen intensiivisempään harjoitustahtiin. Pori Bearsin edustusjoukkueen ensimmäinen sarjaottelu 1.divarissa 2019 pelaataan Lohjalla la 25.5. 16.00 Harjun kentällä.

Uutena nimenä valmennuksessa Sami Telenius

Tahtipuikkoa sivurajalla heiluttavat tällä kaudella ulvilalainen laji-ikoni Klaus Alinen päävalmentajana, Kimmo Mattila puolustuksen valmentajana ja Sami Telenius erikoisjoukkueiden ja takakentän valmentajana. Valmentajista Alinen ja Mattila ovat porilaisille tuttuja, mutta Telenius ei ehkä niinkään. Telenius on toki tuttu etenkin pidempään lajissa mukana olleille. Ennen menestyksekästä valmennusuraansa Nokialla, Saksassa, Tampereella, Viron maajoukkueessa ja nuorten maajoukkueissa Sami pelasi pitkään Tampereen suunnalla, käväisten pelaamassa mm. Porissa kaudella 1991 Bearsin ja Tampereen Ilveksen farmisopimuksen tiimoilta. Telenius tunnetaan tulisieluisena taistelijana kentällä ja kentän laidalla ja hän tuo Bearsiin uutta näkökulmaa ja osaamista pelaamiseen. Bearsin 2019 joukkueessa pelaa lisäksi useita Teleniuksen junioreista alkaen miesten tasolle valmentamia Nokialaislähtöisiä pelaajia.

Sami Telenius, kuvaaja Dieter Weber

Pelaajistossa mielenkiintoisia nimiä

Pelaajisto on täydentynyt kohtuudella kevään mittaan ja Bears saa kentille nälkäisen ja melko nuorenkin joukkueen, jossa on potentiaalia ja voittamisen halua. Jo aiemmin uutisoidut farmisopimukset Pirkkala Spartansin ja Wasa Royalsin kanssa tuottavat pelaajaliikennettä monisuuntaisesti. Pirkkalasta siirtyy Bearsin riveihin sekä kokeneempaa kaartia, että nuoria jotka haluavat testata taitojaan 1.divisioonassa. Royalsin osalta liike Porin suuntaan kasvaa oletettavasti U20 sarjan päätyttyä. Alkukaudesta Bearsin U19 maajoukkueeseenkin kuuluvat nuoret karhut pelaavat Wasa Roaylsin riveissä. Tämän jälkeen Vaasasta mahdollisesti siirtyy Poriin myös vaasalaisia nuoria hakemaan peliaikaa 1.divisioonasta.

Uusia ulkomaalaisnimiä joukkueessa ovat yhdysvaltalaisen pelinrakentajan Taylor Watkinsin ja britti Dominic Olneyn lisäksi virolaiset Ülar Tiitma (DE), Marko Siilak (TE), Indrek Viira (OL) ja Albert Stepanyan, jotka täydentävät porilaista pelaajarunkoa sopivista kohdista. Saintsista siirtyy puolustuksen takakentälle Yhdysvalloissa Averett Collegessa viime talvet viettänyt Ghosthunters-kasvatti Ronny Lehmussaari tuomaan isännän otteita puolustukseen.Pirkkala Spartansista Bearsin paidassa tullaan kauden mittaan näkemään nuoresta iästään huolimatta jo kokeneita pelaajia, jotka voivat halutessaan ottaa merkittävää roolia sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Erityisesti voidaan mainita laitahyökkääjä Joni Riihelä ja Spartansin laadukkaista linjapelaajista Ali Ersan, Henri Toiminen sekä Aleksi Patteri. Myös muilla Pirkkalalaisilla on mahdollisuudet antaa hyviä näyttöjä 1. divisioonassa.

Isossa roolissa joukkueessa ovat myös kokeneet porilaiset Joni Kotro (LB), Ville Setälä (LB), Samu Ojala (OL), Onni Tuomi (CB), Ville Ollonqvist (WR) ja kokenut työmyyrä Pauli Reunanen (RB/WR). Nuoresta kaartista on mielenkiintoista nähdä Olaus Alisen (OL), Eetu Valtosen (OL), Eetu Luhtasen (CB/K), Tommy Lundin (RB) ja Alex Bergendahlin (WR) ensiesiintymiset kovatasoisessa 1.divisioonassa. Edelleen suuri mielenkiinto kohdistuu koko sarjan nestorin Masatoshi Wakabayashin (WR/P) järjestämiin yllätyksiin jälleen uudella pelikaudella.

Ennen ensimmäistä peliä mittasuhteet ovat kuitenkin aina arvoitus, joten jätetään arvio sille tasolle, että jokaista ottelua lähdetään voittamaan tavoitteena paikka Spagettimaljassa 17.8.2019, joka toivon mukaan pelataan Porissa!

Juniorit aloittavat Sipoossa

Bearsin uusi juniori-ikäluokka U13 aloittaa kauden Sipoossa niin ikään 25.5. järjestettävässä turnauksessa. Joukkuetta valmentaa Mika Valkama ja kokonaan uusista harrastajista muodostuva 15 hengen joukkue on tehnyt kovasti työtä koko talven lajin opettelemiseksi. Nyt päästään nauttimaan pelaamisesta. Kauden tavoitteena on toki voittaa, mutta myös nauttia pelaamisesta ja saada positiivisia kokemuksia lajin parista. Bears järjestää oman turnauksen la 10.8. Porin Urheilukeskuksessa.

 

Vielä o mainittava yhteistyö Tampere Saintsin kanssa U17 nuorten osalta. Kun Bears ei saanut omaa U17-joukkuetta kasaa pelaa tämä ikäluokka Saintsissa Henri Toimisen alaisuudessa U17-sarjaa.

Mahtavaa kesää kaikille lajin parissa ympäri Suomen ja tervetuloa peleihin kaikissa niemissä ja notkelmissa!

Teemu Niemelä, Pori Bears Ry:n puheenjohtaja.